Türk Kültüründen Esintiler: "Geleneksel Türk Sabunu Yapımı"

Yazıcı-dostu sürüm

Abuja Yunus Emre Enstitüsü Nijerya'nın başkenti Abuja’da Türkçe öğretiminin yanında Türk kültürünü tanıtmaya yönelik faaliyetlere devam ediyor.

Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden olan geleneksel el yapımı sabun ve Türk kahve kültürünü 18 Nisan 2024 tarihinde Abuja’da bulunan yabancı misyon şeflerine ve eşlerine tanıtma etkinliği gerçekleştirildi. Sayın Ezgi Deniz Abbas Tafida tarafından gerçekleştirilen etkinlikte; Türk kültüründe aroma terapi ve geleneksel aktarlık hakkında bilgi verilerek Osmanlı İmparatorluğu zamanında aroma terapi ile hangi macun ve ilaçların yapıldığı, lavanta, gül, kantaron yağlarının sabun, koku ve kozmetik alanlarının dışında dünyanın ilk akıl hastanesi olan Edirne Darüşşifası’nda hastaların tedavilerinde nasıl ve hangi amaçlarla kullanıldığından bahsedildi.

Etkinliğe katılan misafirlere daha sonra sabun yapımının Türk kültüründeki önemi, üç teknikle sabun yapımının gerçekleştirildiği Türk kültüründe özellikle Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcak yapım sabunların yapım yöntemi yine Akdeniz ve Ege bölgelerindeki zeytinyağlı sabunların yapım teknikleri hakkında bilgi verildi. Katılımcılar ilk kez yaptıkları sabunlarını Türkiye’den getirilen kantaron, biberiye, çimen otu yağları ve canlı çiçeklerle süsleyerek geleneksel Türk sabun yapımını deneyimlediler.

Atölye çalışmasında katılımcılara kumda Türk kahvesinin yapılışı gösterilerek kahvenin Türk kültüründeki yeri katılımcılara anlatıldı. Aynı zamanda katılımcılara Türk kahvesi, Türk lokumu ve Türk çayı ikram edildi. Atölye çalışmalarına katılan katılımcılara, kursun sonunda yaptıkları çalışmalar hediye edilerek hatıra fotoğrafları çektirildi.