Afrikalı Kadının Hikayesi

Yazıcı-dostu sürüm

Abuja Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde Yunus Emre Enstitüsünün  ev sahipliğinde “  8 Mart Dünya Kadınlar Günü , Afrikalı Kadının Hikayesi” isimli konferans ve resim sergisi düzenledi. Programa Türkiye Cumhuriyeti Nijerya Büyükelçisi Hidayet Bayraktar ve eşi  Füsun Bayraktar ile elçilik mensupları, Polonya Konsolosu Stanislaw Gulinski, Nijerya Ulusal Topluluğu Sanat Yönetmeni Hajiya Khaltume Bulama Gana, Federal Gençlik Bakanı Danışmanı Aisha Sambo, İran Kültür Ataşesi  Majid Kamrani ve  çok sayıda davetli katıldı.

Programın açış konuşması Abuja Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Musa Erbaş tarafından yapıldı. Erbaş konuşmasında: “Bugün, burada Nijeryalı kadının hikayesini yine Nijeryalı değerli konuşmacılardan Maryam Maıgıda, Habibah  A. Waziri, Aısha Shuaıbu, Zaınab Bashır Yau’ yu  dinleyeceğiz. Konuşmacılarımız, "Afrikalı Kadının Hikayesi" başlığı altında, Nijerya'daki kadının sanattaki, eğitimdeki, siyasetteki, spor ve sosyal hayattaki başarıları ve mücadelesi hakkında konuşacaklar. Ayrıca, sanatçı Maryam Maıgıda’nın kadın temalı sergisini açacağız. Bu vesileyle, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi olarak, Afrika'daki kadının hikayesine ve özgürlük mücadelesine olan saygımızı ve desteklerimizi  vurgulamak istiyorum. Ayrıca, Enstitümüzün iki toplum arasında kültürel ve sosyal anlamda oynadığı rolü, yaptığımız kültürel ve eğitim çalışmalarını ve faaliyetlerimizi sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum.” dedi.

Nijerya Büyükelçisi Sayın Hidayet Bayraktar konuşmasında; Dünya Kadınlar Günü, milliyeti, etnik kökeni, kültürel ve politik durumu ne olursa olsun, kadınların değerlerini ve hayatımızdaki önemini kabul ettiğimiz gündür. Modern Türkiye'nin kurucusu ve lideri Mustafa Kemal Atatürk haklı olarak "Dünyada gördüğümüz her şey kadınların yaratıcı eseridir" demiştir.

Bu günde, dünyanın dört bir yanındaki kadınların çeşitliliğini, gücünü ve dayanıklılığını kutluyor, şimdiki ve gelecek nesiller için daha kapsayıcı ve cinsiyet eşitliğine dayalı bir dünya inşa etme kararlılığımızı yeniliyoruz. Çeşitli başarılarınızı, özellikle de topluma ve dünya çapında büyük katkılarda bulunan çığır açan kadınları ve kızları kutluyoruz. dedi

Ardından sırasıyla söz alan konuşmacılardan Zaınab B. Yau “Eğitim ve Girişimcilik “ isimli sunumunda kadınların eğitim ve girişimcilik alanında karşılaştığı zorluklardan bahsederek eşit fırsatlar ve kaynaklar verildiğinde,  kadınların daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir topluma katkıda bulunacaklarını, potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarıp kullanacaklarını ve Kadınların eğitimsel girişimciliğinin bir ülkenin ilerlemesinde omurga rolü oynayacağını  belirtti.

Habibah A. Waziri, “Eğitimde Kadının Liderlik Rolü” isimli konuşmasında eğitimde cinsiyet ve kadının eğitimsel liderlik standartlarının karşılanma düzeyinin kadının toplum hayatındaki motıvasyonunu nasıl etkilediğine dair bir sunum yaptı.

Aisha Shuaibu “Afrika Sporunda Kadın” isimli konuşmasında Afrikalı Kadın sporcular örneğinde kadının spora katılımının, kadının o toplum içerisindeki genel statüsünün bir yansıması olduğunu ve kadının spordaki başarısının toplumdaki yerini güçlendireceğini söyledi.

Maryam Maigida ise “Sanatta Kadının Yeri” isimli sunumunda dünya kadını için sanat yapma eyleminin çok önemli olduğu, kadınların sanat içerisindeki aktif rolleri ve ülkelerin kültür politikalarının kadınları sanat çalışmaları içerisine yönlendirmeye ve katkı sunmaya yönelik çalışmalarını artırma konularından bahsetti.

Konferansın ardından küçük sanatçımız Hümeyra Berire Demirel’den kısa bir flüt resitali sunuldu. Konuşmacılara plaketleri takdim edildi. Büyükelçi Hidayet Bayraktar Bey ve Füsün Bayraktar Hanımefendi, Sanatçı Maryam Maıgıda’nın kadın temalı sergi açılışını gerçekleştirdi. Akabinde Türk Mutfağından ikramlar sunuldu.

Program tüm katılımcı ve konuşmacıların toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Diğer Etkinlikler

Abuja Yunus Emre Enstitüsü tarafından tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. ve...