Fotoğraflarla Çanakkale Savaşı Sergisi ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni

Yazıcı-dostu sürüm

Abuja Yunus Emre Enstitüsü tarafından tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıldönümü vesilesiyle  “Anma Töreni ve Fotoğraf Sergisi “ etkinliği düzenlendi.

18 Mart 2024 tarihinde yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’mızı okumayla başladı. Ardından vatanımız uğruna canlarını hiç çekinmeden veren aziz şehitlerimiz anısına Bükreş Büyükelçiliği Din Hizmetleri Ataşesi Hüseyin Ortaç tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasında Abuja Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Musa Erbaş, “ Bugün burada Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü kutlamalarını ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programını gerçekleştirmek üzere toplanmaktayız. Çanakkale Zaferi, emperyalizme karşı verilen mücadelenin adıdır. Çanakkale ruhu Türk milletinin varoluş mücadelesinin sembolüdür. Bu ruh bizlere vatan sevgisinin, inancının ve azminin ne kadar büyük bir güç olduğunu göstermiştir.

Onların isimleri yoktu, vatan için hepsi aynı isimde, aynı yürekte, aynı inançta, aynı duada buluşmak için yurdun dört bir köşesinden vatan için siper olmaya gelmişlerdi Çanakkale’ye. Candan geçilir, anadan geçilir, yardan geçilir de vatandan vazgeçilmezdi.

Çanakkale zaferi vatan topraklarını korumak için bir milletin bağımsızlık ve egemenlik aşkının ibret verici kahramanlık destanının adıdır. Çanakkale zaferi Türk milletinin, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki destansı direnişinin ve kararlılığının adıdır.

Mehmet Akif Ersoy bu büyük destanı anlatırken sadece Çanakkale’deki kahramanlığı değil, aynı zamanda Türk milletinin vatan sevgisini, inancını ve mücadelesini de anlatmıştır. Bu yıl 12 Mart’ta kabulünün 103. Yılını kutladığımız 'İstiklal Marşı'  sadece bir marş değil aynı zamanda bir milletin varoluş mücadelesini, özgürlük arayışını ve vatan sevgisini yansıtan eşsiz bir şah eserdir.

Bugün, Çanakkale Savaşı2nın 109. Yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u saygı, rahmet ve minnetle anarken, onların bize miras bıraktığı bu büyük mücadele ruhunu yaşatmak bizlerin asli vazifesidir. Tarih, şan, şeref bizim “ Bizim Çanakkale”. dedi.

Ardından söz alan T.C Abuja Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı İmdat Karakoç konuşmasında şu sözlere yer verdi: “ Çanakkale Zaferi, inancın, kararlılığın, dayanışmanın, fedakârlığın, birlik ve beraberliğin zaferidir.

Çanakkale’de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma, milletimize hem zaferi getirmiş hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşımızın ve Cumhuriyetimizin de tohumlarını atmıştır.

Çanakkale Zaferi, milletimizin mücadeleci ve asil ruhunu tüm dünyaya bir kez daha göstermiş, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’un veciz sözleriyle ifade edecek olursak, milletimizin hakkı olan istiklalini ve istikbalini korumuştur. Bu etkinlik vesilesiyle, Türk Milletinin varoluş mücadelesini, aziz milletin hissiyatına tercüman olarak, veciz sözleriyle destanlaştıran ve İstiklal Marşı'nın her kıtasına özenle işleyen büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve hürmetle anıyoruz.” 

Konuşmalardan sonra Çanakkale Savaşı tarihi ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Ardından Abuja Yunus Emre Enstitüsü çocuk grubu öğrencileri İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını seslendirdiler. Çocuk Grubu öğrencilerinden Halıma Saadıyaa Atta Bala’da Çanakkale şiirini okudu. Yine merkez öğrencilerinden Aişe Muhammed Şerif “Birlik” şiirini okudu.

Program Çanakkale Savaşı’nı en iyi anlatan yirmi beş fotoğraftan oluşan sergisinin açılışıyla son buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Abuja Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde Yunus Emre Enstitüsünün  ev sahipliğinde “  8 Mart Dünya...